От добро желание и от недобро познаване на институцията на форсмажора

...
От добро желание и от недобро познаване на институцията на форсмажора
Коментари Харесай

БТПП: Има престараване в това за цялата икономика да се обявява форсмажор

" От положително предпочитание и от недобро познаване на институцията на форсмажор а се стигна до престарание за това на всички да се даде опция да се възползват от него.... Някои от членовете на държавното управление нямат дълъг опит в икономическата сфера и макар желанието им да оказват помощ на бизнеса, е добре да приказват с бизнеса преди да се приложат някои ограничения. Самата Корнелия Нинова, вероятно под действието на писмото от БТПП , се опита да бъде по-католик от папата ". Това сподели пред   Цветан Симеонов , ръководител на Българската търговско-промишлена палата ( БТПП ).

Той посочи, че в писмото на БТПП от 8 март до премиера Кирил Петков, министъра на стопанската система и министъра на външните работи не е поискано да се обявява  форсмажор за цялата стопанска система.  " При този институт би трябвало да се разграничават два детайла. Единият е самата непреодолима мощ или форсмажор само че събитие и другият - документ, който удостоверява доколко едно такова събитие е засегнало съответните договорни връзки. Няма такава процедура за цялата стопанска система да се афишира форсмажор ", съобщи Симеонов.

Той припомни, че стотици документи а форсмажор са били издадени след 2020 г. на базата на заповедите на министъра на опазването на здравето (във връзка с пандемията от Covid-19).

Според ръководителя на БТПП  информацията, обвързвана с икономическите наказания против Русия поради войната, която тя води в Украйна, би трябвало да бъде публично налична за българския бизнес и то на български език.  " Може би към този момент някъде се прави в Европейски Съюз и тъй като българският език е важащ за общността, най-малко един линк може да се сложи на уеб страницата на държавното управление. През каналите на БТПП най-малко до към 8000 компании ще стигне тази информация ", споделя той

Цветан Симеонов беше безапелационен, че  БТПП няма по какъв начин да издаде документ за форсмажор , в случай че даденият контракт планува осъществяване в интервал, който е бил " преди оповестяването на военното състояние в Украйна "

" Държавата демонстрира угриженост за украинските бежанци, ние ( БТПП ) събрахме информация от компаниите и съм сигурен, че бягащите от войната в Украйна имат всички предпоставки да се впишат в българската икономическа среда. И бизнесът ще бъде удовлетворен, тъй като няколко години преди рецесията, работещите в България украинци демонстрираха, че могат да работят добре, демонстрираха положителни качества. Това ще даде добър подтик на стопанската система ни, тъй като бизнесмените в България ще могат да разпрострат добре концепциите си, когато не тегне над главата им казусът с неналичието на работна ръка ", разяснява Симеонов.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР